TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Filmy plné rocku

Rocková a metalová hudba rozhodne nepatria medzi fenomény, ktoré by sa na striebornom plátne vyhrievali v strede záujmu. Napriek tomu sa v histórii kinematografie predsa len objavilo zopár filmov, ktoré by bez rockového elementu stratili ak nie celú pointu, tak aspoň veľkú časť svojho kúzla. V tomto článku si pripomenieme niekoľko z nich.

 

This Is Spinal Tap (1984)

V jednom z najslávnejších filmov žánru mockumentary (fiktívny dokument) sledujeme osudy legendárnej britskej rockovej kapely Spinal Tap, ktorá sa práve vydala na veľkolepé turné po Spojených štátoch. Ako sa na správny „rockument“ patrí, nie je v ňom núdza o bizarné rozhovory s členmi skupiny, o komické, ale aj tragikomické situácie, ale najmä o parádnu muziku Spinal Tap.

 

V skutočnosti ide filmu režiséra Roba Reinera o parodizovanie životného štýlu rockových hviezd osemdesiatych rokov. To, že sa mu to skutočne podarilo, potvrdzuje aj tvrdenie Ozzyho Osbournea, ktorý sa údajne pri premiére nesmial (na rozdiel od zbytku osadenstva), pretože veril, že je to skutočná kapela. Podobne boli na tom aj Steven Tyler z Aerosmith alebo Rudy Sarzo z Quiet Riot a nejedna kapela (Dokken, Twisted Sister, The Misfits) sa v Spinal Tap spoznala.

 

This Is Spinal Tap má dnes kultové postavenie nielen medzi fanúšikmi, ale aj medzi hudobnými a filmovými žurnalistami. Napríklad taký magazín Time Out London v roku 2011 zhodnotil, že tento film je najlepšou komédiou všetkých čias a zároveň je to jediný film na portáli IMDB, ktorý má možné hodnotenie 11 namiesto obvyklej desiatky. Solídny dôkaz kvality, nie?

Metalocalypse (2006)

Keď spojíte hektolitre krvi (a kilá čriev), absurdný humor a death metal, vznikne vám Metalocalypse, kultová americká animovaná groteska, za ktorou stoja iba dvaja muži – všestranný muzikant, scenárista, komediant (…) Brendon Small a wrestlingový producent Tommy Blacha.

 

V tomto seriáli je skupinovým hrdinom kapela Dethklok, najslávnejšia – nielen metalová – formácia všetkých čias, kultúrna veľmoc a dvanásta najsilnejšia ekonomika sveta. Zábavnosť tohto seriálu spočíva v totálnej neschopnosti členov Dethklok vyriešiť záležitosti bežného človeka (nakupovanie, získanie vodičského oprávnenia a pod.), absencii akejkoľvek sebareflexie a predovšetkým nespočetným množstvom odkazov na rôzne metalové kapely. V jednotlivých dieloch sa tak ocitneme napr. v potravinách Fintroll, nemocnici Necrophagist či rýchlom občerstvení Dimmu Burger. Zároveň sa stretneme s osobnosťami ako spevákom Rikkim Kixxom, filmovým producentom pánom Grishnakom či krčmárom Malmsteenom.

 

Zároveň boli v seriáli epizódne postavy dabované skutočnými umelcami ako Kirkom Hammetom z Metallici, Angelou Gossow (ex-Arch Enemy), Devinom Townsendom a mnohými ďalšími. Jeden z hlavných antagonistov celého seriálu je dabovaný Georgeom Fisherom z Cannibal Corpse.

 

Skrátka, byť súčasťou Metalocalypse je istou formou prestíže a byť divákom tejto metalovej apokalypsy je skvelým zážitkom. Akurát už celú večnosť čakáme na piatu, údajne poslednú sériu. Brandon a Tommy, poponáhľajte sa!

https://youtube.com/watch?v=VB32073N4vY

Rock Star (2001)

Jeden z najobľúbenejších filmov Roba Halforda z Judas Priest sa môže pýšiť takou plejádou hercov v hlavných úlohách ako Mark Wahlberg, Jennifer Aniston a Dominic West, no pre človeka odkojeného rockovou hudbou budú istotne zaujímavejšie mená ako Myles Kennedy, Jason Bonham alebo Zakk Wylde, hoci si strihli „iba“ vedľajšie roly.

 

Snímka má čiastočne biografický charakter, rozpráva totiž príbeh o Chrisovi Coleovi, mladíkovi spievajúcom v revivalovej kapele, ktorý sa z večera na ráno stáva frontmanom Steel Dragon, skupiny, ktorú miluje snáď viac ako všetko ostatné. Skrátka z metalového fanúšika sa stane metalový boh so všetkým, čo k tomu patrí. Ak sa vám to nápadne podobá na životný príbeh Tima „Rippera“ Owensa, máte bod a zároveň pripomínam prvú vetu o tomto filme.

 

Z finančného hľadiska bol film po uvedení do kín síce prepadákom, časom si však našiel svojich fanúšikov (mňa nevynímajúc). Pozitívne recenzie sa striedali s priemernými, ale v takmer každej bol vyzdvihnutý priam až strhujúci Wahlbergov výkon. Ak ho uvidíte, s akou vervou sa opiera do svojich „speváckych“ scén (samozrejme, nespieva on, skvelý výkon za neho podal Jeff Scott Soto), asi málokto z vás uverí tomu, že bol v mladosti skrz-naskrz hip-hoper. 

Málmhaus (2015)

Island sa nemôže pochváliť takým množstvom slávnych kapiel ako ostatní jeho škandinávski kolegovia, avšak zopár klenotov predsa len ponúka. Bláznivá novátorka Björk, zasnení náladotvorcovia Sigur Rós či progresívna banda Sólstafir sú len špička ľadovca. Omnoho lepšie na tom nie sú ani s filmami, ale ak už Islanďania nejaký natočia, obvykle ide o silný materiál.

 

Film Málmhaus, v slovenskej distribúcii Hlava plná metalu, je komornou drámou odohrávajúcou sa na islandskom vidieku začiatkom deväťdesiatych rokov. Hlavná hrdinka Hera, zožieraná tragickou smrťou svojho brata, sa utieka k heavymetalovej hudbe, ktorá ju dokáže vytrhnúť z reality. U okolia sa však stretáva s nepochopením, kvôli čomu sa ešte viac uzatvára do seba.

 

Sympatická je na filme snaha ukázať dušu mladého človeka milujúceho tvrdú hudbu, zároveň však práve to je aj kameň úrazu. Ak by si metalu neznalý človek mal urobiť o tejto subkultúre obraz na základe Málmhaus, pravdepodobne sa len utvrdí v presvedčení, že sú to depresívni introverti bez štipky empatie a zmyslu pre etiku. Ak sa však cez to ako divák dokážete preniesť, odmenou vám bude zaujímavý pohľad na izolovanú komunitu v konfrontácii s až príliš z radu vyčnievajúcim jedincom. 

Samozrejme, filmov s rockovou tematikou je viac, stačí si spomenúť na populárne Pick Of Destiny alebo School Of Rock, oboch v hlavnej úlohe s Jackom Blackom, alebo Detroit Rock City. V tomto článku som sa snažil zamerať sa na (na Slovensku) menej známe snímky. Tak, hor sa do sledovania, rockeri!

 

Môže vás zaujímať: 

Film Deathgasm príde onedlho do kín

Blysli sa na striebornom plátne I

Blysli sa na striebornom plátne II

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *