TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Dcéry rockovej hudby – Courtney Love

Ako na šachovnici nesmie chýbať dáma, tak by sa rocková scéna nezaobišla bez rockeriek. Prvá rocková speváčka, krstná mama punku, štvornásobná držiteľka Grammy, prvá basgitaristka, ktorá sa stala hlavnou rockovou hviezdou, prvá čisto dievčenská rocková kapela, najkontroverznejšia žena v rockovej histórii a druhá najsexi speváčka rocku. To sú naše rockové kráľovné. 

6. Courtney Love

Dcéry rockovej hudby - Courtney Love
Dcéry rockovej hudby – Courtney Love

Courtney Michelle Harrison – milujúca manželka, vzorná matka, žienka domáca, ktorá poctivo chodí na všetky rodičovské združenia svojej dcéry a medzitým občas aj na nejaký strik s kamarátkami. Taká by možno bola, keby sa z nej nestala Courtney Love – speváčka, príležitostná herečka, manželka Kurta Cobaina, s ktorým mala okrem dcéry Frances Bean spoločnú aj záľubu v drogách a grunge a podľa Rolling Stone aj najkontroverznejšia rockerka s veľkou vášňou v odhaľovaní svojho poprsia na koncertoch. 

Prišla na svet 9. júla 1964 do rodiny psychologičky Lindy a Hanka, blízkeho spolupracovníka Grateful Dead. Keď mala 5 rokov, rodičia sa rozviedli. Otec Hank bol obvinený z podávania LSD svojej vtedy len štvorročnej dcére, takže Courtney vyrastala s mamou v hippie komunite v Oregone. Cesty ich zaviedli až na Nový Zéland, kde pracovala na ovčej farme. Školou sa prebíjala len ťažko, diagnostikovali jej mierny autizmus.

Poslali ju naspäť do Oregonu a ako dvanásťročná sa neúspešne zúčastnila konkurzu do Mickey Mouse Clubu. V štrnástich ju chytili pri krádeži v obchode a poslali do nápravného centra. O dva roky neskôr odišla do Portlandu, živila sa ako striptérka, popri tom študovala angličtinu a filozofiu a sociálnym schopnostiam sa priúčala v gay baroch. Zo zvereneckého fondu čerpala peniaze na cestovanie. V Írsku zvládla dva semestre teológie, v Liverpoole sa stala známou tvárou na rockových koncertoch a v San Franciscu chvíľu spievala so začínajúcimi Faith No More.

Dcéry rockovej hudby - Courtney Love

V roku 1989 sa presťahovala do Los Angeles, naučila sa hrať na gitare a inzerát v novinách odštartoval existenciu kapely Hole. Debutový album Pretty On The Inside sprevádzala vlna ovácií v mori alternatívnej hudby. Courtney si robila nové známosti vo vyšších kruhoch. Pár mesiacov bola vydatá za Jamesa Morelanda, kým nepovedala, že James je transvestita a ich manželstvo bolo vtip. Až v roku 1990 prišla ona osudová známosť. Po koncerte vtedy začínajúcej kapely Nirvana ju zoznámili s Kurtom Cobainom. Ten jej ponukám najskôr odolával, až nakoniec neodolal. A keď prišiel rok 1992 a Courney zistila, že je „v tom“, urobili na Havaji svadbu. Narodila sa im dcéra Frances Bean.

Zozačiatku ideálny vzťah začal po čase škrípať nie len kvôli rozdielnym povahám, ale hlavne pre drogové excesy. Mnohí fanúšikovia Nirvany obviňujú Courtney, že ona bola tá, ktorá Kurta naučila na heroín, čo sa mu stalo osudným. Pár dní pred vydaním druhého albumu Hole Live Through This našli Kurta mŕtveho. Album priniesol kapele najväčší úspech a dva mesiace po jeho vydaní sa ku Kurtovi do Klubu 27 po predávkovaní heroínom pripojila basgitaristka Hole Kristen Pfaff. Vydali tretí album My body, The Hand Grenade, zložený zo starých nahrávok, ďalší bol Celebrity Skin a okrem nich aj záznam z koncertu MTV Unplugged ako „vedľajší album“. Kapela bola niekoľkokrát nominovaná na cenu Grammy, no v roku 2002 oznámili rozpad. Courtney sa vydala na sólovú dráhu a vydala album America´s Sweetheart. V roku 2009 Hole vstali z mŕtvych, nahrali Nobody´s Daughter. Od tohto roku Courtney znovu pláva vo vodách šoubiznisu sólo.

Blysla sa aj na filmovom plátne, prvýkrát vo filme Sid a Nancy. A keď ju český režisér Miloš Forman obsadil do úlohy Larryho manželky vo filme Ľud verzus Larry Flint (najskôr sa kvôli jej búrlivej povesti musel za ňu finančne zaručiť v poisťovni a počas celého natáčania jej robili testy na drogy), prinieslo jej to nomináciu na Zlatý Glóbus. V roku 2006 jej vyšiel životopis Dirty Blonde: The Diaries Of Courtney Love, obsahujúci denníkové zápisky, básne, listy či fotky. V tom istom roku predala 25% svojich autorských práv na Nirvanu za 50 miliónov dolárov.  

Známa je najmä kvôli jej nepredvídateľným živým vystúpeniam. Provokuje publikum, často praktizuje stage-diving, pri čom okrem oblečenia prišla už aj o zuby, hádže nástroje, pomedzi pesničky dáva siahodlhé monológy, učí vybraného fanúšika hrať na gitaru, s kadekým sa bije a nezabúda sa aj napriek pokročilému veku odhaliť. Na tom má veľký podiel viny jej drogová závislosť. Už v mladosti experimentovala s rôznymi opiátmi, niekoľkokrát sa liečila zo závislosti na heroíne a párkrát sa pokúsila o samovraždu. Niet divu, že prišla o opatrovníctvo svojej dcéry. „Ja nie som ženská, ja som prírodná sila, “ povedala.  

O týždeň sa predstaví ryšavá, krásna, ale aj tvrdá Hayley Williams – druhá najsexi speváčka rocku.

Ďalšie časti seriálu

Janis JoplinPatti SmithPat BenatarSuzie Quatro, Joan Jett, Hayley Williams

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *