TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

BPMD – nový heavymetalový all-star projekt

BPMD, to je názov novej heavymetalovej all star úderky. Skladá sa zo speváka Bobbyho “Blitz” Ellswortha (OVERKILL), známeho škopkára Mikea Portnoya (THE WINERY DOGS, SONS OF APOLLO), neznámeho basgitaristu Marka Menghiho (METAL ALLEGIANCE) a skvelého gitaristu Phila Demmela (VIO-LENCE, ex-MACHINE HEAD). Títo štyria muzikanti prichystali na 12. júna tohto roku svoj debut, ktorý pod názvom “American Made” vydajú cez vydavateľstvo Napalm Records. Desať skladbový opus obsahuje legendárne skladby z amerického rockového pokladu, ktoré sú spracované im vlastným spôsobom a prvý singel “Toys In The Attic” od AEROSMITH je toho dôkazom.

Videoklip k tomuto singlu “Toys In The Attic” režíroval Victor Borachuk z JupiterReturn spolu s Natáliou Tanus a Leonardom Gillom, ktorý mali na starosti umeleckú stránku klipu.

Je tu desať rockových klasík, ktoré premenili na čísla pre metalových headbangerov. Tracky ako “Toys In The Attic” alebo “Beer Drinkers & Hell Raisers” (ZZ TOP) dokazujú, že BPMD dokážu zachytiť pôvodnú podstatu danej skladby, ale zároveň ju premeniť na metalovú hymnu pre súčasnosť. Kúsky ako “Saturday Night Special” (LYNYRD SKYNYRD), “We’re An American Band” (GRAND FUNK RAILROAD) and “Walk Away” (JAMES GANG) zase predstavujú novej metalovej generácii a bluesové štandardy ako “Evil” (CACTUS, WILLIE DIXON) a “Never In My Life” (MOUNTAIN) sú len čerešničkou na torte. Masa nostalgie v podobe “American Made” je letným soundtrackom pre všetky generácie.

 

BPMD - nový heavymetalový all-star projekt

Artwork albumu.

Menghi o počiatkoch BPMD povedal: “Minulé leto, niekedy okolo 4. júla, som sedel v záhrade za domom a počúval som nejaké veci zo sedemdesiatych rokov. Keď prišlo na ‘Saturday Night Special’, povedal som si, že by som túto skladbu chcel hrať, a na to môj osemročný syn, ktorý ma počul, povedal: “prečo neurobíš celý album z takýchto skladieb, oci?” a ja na to: “Hmmm? prečo nie?!”

Po ich spojení a vytvorení BPMD sa všetci štyria premiestnili do Portnoyovho domáceho štúdia v Pennsylvánii a vytvorili koncept albumu, kde, samozrejme, nahrali “Saturday Night Special” a zároveň si každý z muzikantov vybral dve skladby zo sedemdesiatych rokov, ktoré by sa mali dostať na dosku.

Menghi si vybral ešte “Beer Drinkers & Hell Raisers” a, samozrejme, už spomenutú “Saturday Night Special”. Blitzov výber bol trochu temnejší a obskúrnejšie – “Never In My Life” s množstvom kravských zvonov a bluesovej atmosféry a verziu “Evil” od CACTUS od starého bluesmana Willie Dixona. Demmela zaujali, “D.O.A.” od jeho idolu Eddieho Van Halena, a hĺbavú “Tattoo Vampire”. Keď bol ešte Ted Nugent na vrchole, vytvoril “Wang Dang Sweet Poontang”, ktorú spolu s “Toys In The Attic” vybral Portnoy.

Menghi, ktorý co-produkoval “American Made”, povedal: “Všetko sme sa snažili urobiť metalové a hrali sme tak, ako sme zvyknutí hrať… a tak je tu cítiť vplyvy BLACK SABBATH, JUDAS PRIEST, IRON MAIDEN a METALLICA. Takže je to trochu viac metalové, ako by to bolo od muzikantov, ktorí nevyrástli na tvrdej hudbe.”

Blitz dodáva: “Vždy sme sa uistili, že sme vyrobili kvalitné verzie a všetky sme trochu prerobili na náš obraz. Myslím si, že takéto veci majú na dnešnej scéne svoje miesto. Nostalgia je naozaj skvelá, hlavne keď je prispôsobená na dnešnú dobu.”

“American Made” mixoval a mastroval Mark Lewis, známy svojou prácou pre METAL ALLEGIANCE (spolu s Menghim a Portnoyom), a tiež pre DEVILDRIVER, TRIVIUM a iných.

“American Made” tracklist:

01. Wang Dang Sweet Poontang (TED NUGENT cover)
02. Toys In The Attic (AEROSMITH cover)
03. Evil (CACTUS cover)
04. Beer Drinkers & Hell Raisers (ZZ TOP cover)
05. Saturday Night Special (LYNYRD SKYNYRD cover)
06. Tattoo Vampire (BLUE ÖYSTER CULT cover)
07. D.O.A. (BLOODROCK cover)
08. Walk Away (THE JAMES GANG cover)
09. Never In My Life (MOUNTAIN cover)
10. We’re An American Band (GRAND FUNK RAILROAD cover)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *