TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Amfiteáter bratislavskej Rače rozozvučia silné mená

S Michalom Beňákom, organizátorom a členom skupiny Motherhood, sme sa porozprávali o Tribute Feste, hudbe a kultúre všeobecne.

Ako vznikol nápad usporiadať takúto akciu, prečo práve revivalová hudba?

Jedna vôbec z prvých myšlienok založiť festival u mňa prišla možno už niekedy, keď som ešte len uvažoval naplno sa venovať projektu Motherhood (Motorhead tribute). Vtedy už som si vravel, že no a kde by sa taká kapela vedela na Slovensku uplatniť? V Čechách viem minimálne o jednom pravidelne usporadúvanom revivalovom festivale, ale u nás nič. Z času na čas sa tu objaví koncert niekedy aj 4 revival kapiel za večer, ale open air revival akciu si na Slovensku nepamätám. Takto nejako som to vlastne jedného dňa vykladal aj kamarátke Eve, ktorá je zhodou (pre mňa šťastných) náhod spoluorganizátorka iných veľkých a hlavne úspešných projektov festivalového typu. Ja mám skúsenosti s organizovaním menších koncertov, tak som jej obratom nadhodil ponuku na spoluprácu. Ona ju nečakane prijala a výzva započala.

Čo ťa viedlo k tomu hrať tvorbu Motorhead ?

Popravde, asi ako väčšina muzikantov, ani ja som si nepredstavoval svoju hudobnú kariéru tak, že raz skončím pri prevzatej tvorbe. Nemohol som už ale ďalej prehliadať náznaky, ktoré mi život kládol v tomto smere do cesty (haha). Zbožňujem rock´n´roll a keď som sa snažil vymýšľať vlastné riffy, vždy sa to ponášalo na Motorhead. Tak som si povedal, že nejdem vymýšľať koleso a rovno sa budem venovať hraniu pre mňa najlepšieho rock´n´rollu, aký bol kedy vynájdený. Lemmy bol mojím vzorom od počiatku mojej hry na basu. Zohnal som si kvôli nemu najskôr Jolanu D-bass, neskôr vysnívaný Rickenbacker. No a kapela samotná vznikla pôvodne úplne spontánne – na prvej výročnej akcii k pamiatke úmrtia Lemmyho Killmistera. Odvtedy sme hrali na tomto spomienkovom podujatí pravidelne. Rok čo rok sa pridávalo do repertoára viac skladieb, ktoré dnes radi prezentujeme aj mimo spomienkového koncertu konajúceho sa pravidelne 28.12.

Ako vnímaš súčasnú situáciu v kultúre z pohľadu širokej verejnosti ?

Ja to celkovo vnímam ako šancu na akýsi reštart vnímania kultúry v povedomí ľudí. Dúfam, že ľudia si budú ponuku podujatí, a celkovo prácu umelcov a organizátorov, viac vážiť a nebudú mať problém si za kvalitný zážitok napríklad aj priplatiť. Verím tiež v renesanciu rockovej hudby v mainstreamovom poňatí, čomu chceme svojou troškou prispieť aj vďaka Tribute Festu.

Na čo sa najviac tešíš v súvislosti s vaším festivalom ?

Určite aj na to, keď všetko, dúfam že úspešne, uzavrieme. Lebo mám pocit, že až potom zo mňa opadne stres z očakávania výsledku. Ale to je snáď prirodzené, ak niečo veľké robíte po prvý raz v živote. Rozhodne sa teším na samotný program, keďže som nadšeným fanúšikom všetkých originálnych kapiel, ktorých hudba na Tribute Feste zaznie. Osobne sa teším najmä na chalanov z Together as One, pretože muzika kapely Death má pre mňa osobité čaro. Samozrejme tiež koncert Motherhood bude pre mňa super zážitok a hodlám si ho riadne užiť.

Čo Tribute Fest a plány do budúcna?

Necháme sa prekvapiť, aké budú reakcie na náš prvý open air. Môj splnený sen by bol, keby sa z tohto podujatia časom stalo niečo ako značka, alebo v ponímaní ľudí záruka zážitku. Čím myslím, že by bolo skvelé dosiahnuť, aby ľudia vedeli, že vždy budú mať vďaka Tribute Festu možnosť vychutnať si hudbu svojej obľúbenej zahraničnej kapely naživo, aj keď už to napríklad v originálom prevedení nebude nikdy možné. Hádam si všetci časom začnú uvedomovať, že doba, ktorú sme mali možnosť zažiť ako súčasníci hudobných legiend, akými sú aj Metallica alebo Iron Maiden, raz pominie. Aj veľké kapely časom prirodzene zaniknú, to by však nemalo znamenať, že si ich hudbu už nikdy naživo nevypočujete. Naším cieľom je, aby verejnosť, a keď to trochu nadsadím, aby aj budúce generácie mali možnosť zažiť ikonické pesničky zahrané naživo a nahlas. Pretože pustiť si CD alebo platňu obľúbenej kapely je jedna vec, ale zážitok zo živo hranej hudby na veľkom pódiu vám to nenahradí :-). Rockovú klasiku treba držať živú. Verím, že revivalová hudba si na Slovensku svoje publikum nájde. Ľudia navštevujú napríklad aj filharmóniu, aby si vypočuli kvalitnú prevzatú tvorbu dávno zosnulých umelcov. Verím, že aj naším prispením sa tak legendy, akými sú Lemmy alebo Chuck Schuldiner stávajú skutočne nesmrteľní.

Link na FB udalosť: https://www.facebook.com/TributeFest2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *