TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Najšialenejšie hudobné konšpirácie #1

V dnešnej dobe, dobe internetu, sa človek dokáže dostať k informáciám jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Avšak internet ukrýva aj plno zavádzajúcich nezmyslov, ktoré sa musí naučiť sám odfiltrovať. Veľmi obľúbené a internetom jednoducho šíriteľné sú hlavne rôzne konšpiračné teórie. Spomeňte si na ľubovoľnú tému a pravdepodobne si k nej budete schopní vo veľmi krátkom čase vyhľadať konšpiračnú teóriu. Existujú dokonca celé spolky a skupiny ľudí, ktorí sa nimi zaoberajú.

 

Inak na tom nie je, samozrejme, ani svet muziky. Niektoré legendárne príbehy nesú v sebe obrovský kus pravdy. Iné aspoň maličký. Veď bez vetra sa ani lístok nepohne. Niektorí rockeri sa k svojim zľudoveným činom dokonca priznali. Určite už nejeden z vás počul o tom, ako Ozzy odhryzol hlavu netopierovi či o tom, ako Keith Richards šnupal popol svojho otca. My vám chceme v tejto päťdielnej minisérii predstaviť alebo pripomenúť niekoľko skutočne uletených hudobných konšpirácií. Tak sa teda zamýšľajte, ktoré z príbehov môžu byť pravdivé a ktoré nie. Alebo sa jednoducho bavte.

25. David Grohl si počas turné nezlomil nohu

Mnohí si určite pamätáte na to, ako si David zlomil nohu počas jedného z koncertov FOO FIGHTERS v júni 2015. Následne pokračoval v turné sediac na svojom tróne. Alebo to tak nebolo?

 

Podľa niektorých ani náhodou. V lete sa rýchlo rozšírila fáma, že Grohl svoje zranenie iba predstieral, aby sa zvýšil predaj lístkov. Samotný spevák sa k celej tejto afére vyjadril počas septembrovej zastávky v Portlande: „Skutočne sa mi myšlienka tejto konšpiračnej teórie páči. Je skvelá. Čo ak som si nikdy tú sprostú nohu nezlomil? Čo ak som zoskočil z pódia a spadol na zem, pričom som sa tváril, že potrebujem pomoc? A potom ma odniesli bokom, pokiaľ kapela ďalej hrala. Následne som sa o desať minút magicky opäť objavil na pódiu. Ďalej som si zohnal niečí snímok zlomenej nohy a dal ho na tričko, a tak sme zarobili milióny sprostých dolárov! A potom som si vytvoril tento skvelý trón, tažke som už viac nemusel na pódiu stáť! Predstavte si to!“

 

by toho nemal Grohl na krku málo, niektorí veria aj v to, že on a spevák, skladateľ a producent Andrew W.K., ktorého preslávila napríklad skladba Party Hard, sú tá istá osoba.

24. Kapela Klaatu boli v skutočnosti znovuzrodení The Beatles

Keď koncom sedemdesiatych rokov uzrel svetlo sveta rovnomenný debut kapely KLAATU, konšpirátori na seba nenechali dlho čakať. Počuli ste už o tvrdeniach, že spomínaná kapela je vlastne tajný (pôvodne anonymný) reunion THE BEATLES v prestrojení?

 

Recenzia albumu z roku 1977 v časopise Providence Journal tieto dve kapely porovnávala. Tento článok skutočne naznačoval, že Klaatu je v skutočnosti tajný projekt svetoznámej štvorky. Platňa bola síce vydaná v americkom beatlesáckom vydavateľstve Capitol, ale žiadne iné fakty neviedli fanúšikov, aby skutočne verili tomu, že Klaatu by boli v skutočnosti tajným reunionom chrobákov. Na debute neboli mená členov kapely, žiadne fotografie a žiadne produkčné či autorské kredity.

 

Tak či onak, doska Klaatu bodovala na štyridsiatej priečke v Billboarde hlavne vďaka tejto konšpirácii. Keď však členovia kapely odhalili svoju identitu, kariéra zoskupenia Klaatu sa náhle zastavila. „Myslím, že je pravda, že beatlesácka legenda nám pomohla rovnako, ako uškodila. Prinieslo nás to do povedomia ľudí, čo bolo super, avšak tiež to viedlo k situácii, že sme nikdy nedokázali naplniť očakávania ľudí,“ spomínal gitarista skupiny Dee Long. Klaatu sa rozpadli v roku 1981.

23. Bob Dylan ukradol pieseň študentovi

Singel Blowin‘ In The Wind z roku 1963 sa stal zlomovým v karére BOBA DYLANA. Ale napísal ho skutočne on? Istý mladý pána z New Jersey tvrdil, že určite nie. Lorre Wyatt napísal do školských novín na strednej škole, kam chodil, že skladbu Blovin‘ In The Wind napísal on sám. Článok zo školského časopisu opisoval koncert jeho kapely v roku 1962. Opieral sa o fakt, že Dylanova druhá štúdiovka The Freewheelin’ Bob Dylan, kde nájdeme aj spomínanú skladbu, prišla na pulty až v máji o rok neskôr.

 

Po viac než dekáde chválenia sa cudzím perím, v roku 1974 sa napokon Wyatt priznal. Text aj hudbu našiel vo folkovom magazíne Broadside a začal pieseň označovať za svoju vlastnú. Popravde bol ale skutočne Dylanov len text. Melódiu skladby prevzal zo starého spirituálu No More Auction Block For Me. Bob text napísal 16. apríla 1962 a ešte v noci toho istého dňa ju prvý raz naživo zahral Gil Turner.

22. Grateful Dead si kúpili dúhu

Niekedy sa príroda s nami pekne pohrá. Niečo úžasné pripravila aj v roku 2015, keď sa počas rozlúčkovej šou pri príležitosti päťdesiateho výročia kapely GRATEFUL DEAD objavila na nebi dúha ponad celý štadión. A keďže sa dúha objavila práve na konci sedemnásťminútovej verzie skladby Viola Lee Blues, ktorá uzatvárala v ten deň setlist kapely, milovníci konšpiračných teórií sa hneď chytili skvelej príležitosti.

 

Niekto údajne zasvätený do celej udalosti vraj tvrdil, že kapela zaplatila 50 000 dolárov, aby sa falošná dúha objavila na nebi v ten správny moment. Zdroj vraj tiež zmienil, že Santa Clara v Kalifornii, kde sa koncert konal, je srdcom Silicon Valley, miesta plného fanúšikov kapely, ktorí majú toľko peňazí, že nevedia čo s nimi robiť.

 

Naskytá sa tu ale otázka, či je vôbec možné falošnú dúhu vonku za bieleho dňa vyrobiť. Osvetľovač kapely Paul Hoffman si zavtipkoval, že už vyrobil aj svetelné efekty na budove vzdialenej dve míle, tak prečo nie, no napokon so serióznym tónom v hlase dodal: „Ľudia, tá dúha bola skutočná.“

21. Krv členov kapely Kiss skončila v športovom magazíne

Kapela KISS sa nikdy nestránila reklamy, publicity či veľmi čierneho humoru. Najlepším dôkazom je azda rakva Kiss Kasket, na ktorej sú vyobrazení členovia kapely a jej logo. Gene Simmons o nej raz povedal: „Milujem byť nažive, ale toto robí veľmi lákavou aj alternatívu života.“ Azda preto ani nie je veľmi prekvapivé, že predtým, než vyšiel kapele v roku 1977 vlastný komix, pridali do kade s červeným atramentom vzorky vlastnej krvi.

 

Členovia kapely prileteli do marvelovských tlačiarní, nechali si kvalifikovanou zdravotnou sestrou odobrať krv a nakoniec ju pod notárskym dohľadom (aby bol prítomný dôveryhodný svedok) naliali do kade s červeným atramentom. Ako to už ale býva, veci sa údajne trochu skomplikovali. Doslova krvavočervená farba bola totiž akýmsi nedopatrením vraj použitá do výtlačkov magazínu Sports Illustrated.

 

Ako inak, neexistujú žiadne dôkazy, že by bol tento špeciálny atrament použitý na iné účely, ako bolo pôvodne naplánované. A keď sme už pri týchto obľúbených rockeroch, tak vás sklameme ešte o čosi viac. Gene Simmons totiž nemá v ústach transplantovaný kravský jazyk a Kiss nie je skratka pre Knights In Satan’s Service (Rytieri v satanových službách). Mimochodom to posledné mi spomínal učiteľ na ZUŠ-ke, spolu so skratkou AC/DC, ktorú mi vysvetlil ako AntiChrist/Death to Christ (Antikrist/Smrť Kristovi) a pritom sa bratia Youngovci inšpirovali iba nápisom na sestrinom šijacom stroji. Zábavné, čo všetko ľudia vymyslia, nie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *