TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Týždeň v minulosti – 10. august – 16. august

Ak ste niekedy rozmýšľali, čo sa stalo v tento týždeň, ale o pár rokov či desaťročí dozadu, máme pre vás niekoľko historických medzníkov na hudobnej scéne.

 

10. august

1964 – Mick Jagger dostal pokutu 32 libier za jazdu bez poistenia a prekročenie rýchlosti. Jeho právnik tvrdil, že Jagger bol na ceste za dvomi fanúšikmi, ktorí mali autonehodu.

1972 – Paul McCartney a jeho žena Linda dostali vo Švédsku pokutu 800 libier za užívanie marihuany. Paul žartoval, že to bude dobrá reklama pre jeho európske turné Wings, ktoré práve prebiehalo.

 

11. august

1964 – The Who, ešte pod názvom The High Numbers, hrali v Harrow v Anglicku. Predtým, ako vystúpili na pódium, prišiel svokor speváka Rogera Daltryho, zaťa si odtiahol vonku a vrazil mu. Kapela začala hrať a keď sa vonku bitka skončila, na pódium sa k nej pridal aj Daltry.

1966 – Uskutočnila sa tlačová konferencia, na ktorej sa mal John Lennon ospravedlniť za svoj výrok, že The Beatles sú populárnejší ako Ježiš. Na konferencii povedal: „Pozrite, nehovoril som, že The Beatles  sú lepší ako Boh alebo Ježiš. Povedal som The Beatles, lebo mi je jednoduchšie hovoriť o The Beatles. Mohol som povedať TV alebo kino, autá alebo čokoľvek populárne a prešlo by mi to.”     

 

12. august

1968 – Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones a John Bonham spolu prvýkrát hrali na skúške v štúdiu v Londýne. Prvá skladba, ktorú zahrali, bola verzia The Train Kept A-Rollin. Prvé živé vystúpenie odohrali ako The Yardbirds, o mesiac začali používať názov Led Zeppelin.

1977 – The Police po deviatich mesiacoch opustil gitarista Henri Padovani, ostalo z nich trio.

1989 – V Moskve na festivale vystúpili Motley Crue, Ozzy Osbourne, Bon Jovi, Skid Row a Scorpions. Bol to prvý rockový koncert v Sovietskom zväze, na ktorom mohli fanúšikovia stáť a tancovať. Do vtedy museli vždy sedieť.

13. august

1965 – Svoje prvé vystúpenie odohrali Jefferson Airplane v sanfranciskom klube Matrix.

1967 – Vo Windsore mali koncertný debut Feetwood Mac.

1994 – Členovia Oasis a The Verve boli v Švédsku zatknutí po tom, čo rozbili hotelový bar a vlámali sa do kostola, aby ukradli omšové víno.

2009 – V New Yorku vo veku 94 rokov umrel Les Paul, ktorý mal obrovský vplyv na celý gitarový svet.

 

14. august

1958 – Zomrela Gladys, matka Elvisa Presleyho. Na pohrebe o dva dni neskôr bol Elvis taký zmorený žiaľom, že nevládal stáť a museli ho podopierať. Do služby muselo byť zapojených viac ako 500 policajtov, aby dav fanúšikov nevtrhol na ceremóniu.

1988 – Gitarista Roy Buchanan sa obesil na vlastnej košeli v záchytnom centre, do ktorého sa dostal po zatknutí v opitosti. Jeff Beck mu v roku 1975 venoval pieseň Cause We’ve Ended As Lovers.

15. august

1969 – Začal najznámejší festival v dejinách – Woodstock. Počas troch dní sa pred asi pol miliónom ľudí predviedli Jimi Hendrix, Joe Cocker, Santana, The Who, Janis Joplin, The Grateful Dead a mnoho ďalších.

1995 – The Clarence, hotel v Dubline, ktorý vlastnila kapela U2, bol zničený požiarom, ktorý sa snažili dostať pod kontrolu tri hodiny. 

16. august

1969 – Led Zeppelin v rámci turné hrali v New Jersey, predskakoval im Joe Cocker. Led Zeppelin volali hrať do Woodstocku, no práve kvôli tomu koncertu museli ponuku odmietnuť.

1969 – Vodcu hippie hnutia, Abbieho Hoffmana, vyhodil Pete Townshend z pódia, keď chcel počas setu The Who urobiť politické vyhlásenie. Townshend neskôr povedal, že vtedy nevedel, že to bol Hoffman.

1975 – Peter Gabriel oznámil odchod z Genesis.

1977 – Elvisa Presleyho našla jeho priateľka mŕtveho na podlahe na toalete v Gracelande. Ako 42 ročný umrel (oficiálne) na infarkt.

Týždeň v minulosti - 10. august – 16. august

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *