TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Šťastné a rockové s vianočnými albumami rockerov

A je to tu. Najkrajší čas roka, kedy sa aj najtvrdší metalisti a rockeri zmenia na mierumilovné bytosti. Dôkazom toho sú mnohé prerábky tradičných vianočných piesní, avšak i niekoľko nových, im vlastných. Niektorí z nich dokonca urobili celé albumy. Tu je niekoľko z nich, aby ste si mali čo pustiť pri stavaní stromčeka alebo pečení koláčikov, či rovno pri rozbaľovaní darčekov. Prajeme vám šťastné a rockové!

We Wish You A Metal Xmas And A Headbanging New Year

Kompilácia dvanástich, pokiaľ sa rozhodnete skôr staviť na verziu s bonusmi tak šestnástich, klasických vianočných kolied v o niečo tvrdšom podaní. Každú zo skladieb dostala na starosť iná špeciálna zostava hudobníkov z rôznych či už metalových, alebo rockových kapiel. Vašim ušiam preto určite neuniknú hlasy mnohých známych spevákov. Takýchto albumov je množstvo, no tento konkrétny pochádza z roku 2008 a podieľali sa na ňom napríklad aj Alice Cooper, Lemmy Kilmister či Doro.

Šťastné a rockové s vianočnými albumami rockerov

https://youtube.com/watch?v=j3eVnsMC6Oc

August Burns Red – Sleddin’ Hill

Ani pennsylvánski borci August Burns Red nezaháľali, čo sa sviatočných vypaľovačiek týka. V roku 2012 dali dokopy tento album, pri ktorom si jednoznačne môžete aj zaspievať bez toho, aby vás rušil hlas speváka. Teda,pokiaľ je pre vás vo sviatočných pesničkách rušivým elementom. Treba však upozorniť, že by ste v takom prípade mali popracovať na poriadnom chrapláku, nech sa hodí k rockovej verzii melódií tradičných kolied, ktoré dostali v podaní týchto pánov trochu iný šat. Napriek tomu, že album je starý tri roky, možno sa i tento rok dočkáme prekvapenia, keďže bol prevydaný aj v roku 2013 a 2014, kedy každý rok pribudla jedna nová koleda. Máte odvahu si tipnúť, ktorá by to mala byť tento rok, pokiaľ ho opäť prevydajú?

Šťastné a rockové s vianočnými albumami rockerov

Scott Weiland – The Most Wonderful Time Of The Year

I nedávno zosnulá legenda priložila ruku k dielu, čo sa sviatočných skladieb týka. Pred štyrmi rokmi vydal Scott cover album, opäť s tradičnými koledami ako aj väčšina ostatných interpretov. Perličkou k tomuto dielku však je, že promo bolo realizované rádiom Milwaukee Radio, ktoré album hralo nepretržite celých dvadsaťštyri hodín od Štedrého večera až do Vianočného dňa (od 24. decembra do 25. decembra, v USA je to delené trochu inak ako u nás, hoci v tomto by sa prakticky dala nájsť aspoň čiastočna zhoda).

Šťastné a rockové s vianočnými albumami rockerov

Twisted Sister – Twisted Christmas

Pokiaľ vám však Vianoce skôr vyhovujú heavymetalové, potom určite siahnite po Twisted Christmas. Opäť sada klasických kolied, ale v inom šate a nie všetkých rovnakých. Samozrejme, opäť sa nájdu aj nejaké iné než pri ostatných kapelách. Ak je však len počúvať to málo, treba si pozrieť i videá. Vzniklo ich hneď niekoľko. V jednom z nich je dokonca možné vidieť Deeho bez mejkapu, čo sa teda veru nestáva veľmi často.

Šťastné a rockové s vianočnými albumami rockerov

https://youtube.com/watch?v=Wid6EJnAKrY

Billy Idol – Happy Holidays

Vianočnej tematiky sa chytil aj Billy Idol a nezostal iba pri coveroch. Na jeho albume môžete dokonca nájsť niekoľko originálnych skladieb, ako sú napríklad Happy Holiday či Christmas LoveAlbum vyšiel v roku 2006 a dokazuje, že i tento britský nenapraviteľný rebel má sviatočného ducha. A navyše nemusí robiť len covery, takže nejde iba o čisto coverový album ako vo väčšine ostatných prípadov.

Šťastné a rockové s vianočnými albumami rockerov

Bad Religion – Christmas Songs

Pre vyznávačov šťastných a punkrockových je k Billy Idolovi ešte vhodný album od Bad Religion. Hoci je pomerne bizarné počuť tieto punkové ikony spievať vianočné koledy, za pozornosť to jednoznačne stojí. Končený výsledok opäť spôsobil, že ide o spojenie niečoho tradičného s netradičným a fakt, že je na albume iba deväť kolied. na tom vôbec nič nepokazil. Tento album vyšiel v roku 2013 a zatiaľ sa k nemu neobjavili žiadne dodatky, ako to bol v prípade niektorých podobných nahrávok.

Šťastné a rockové s vianočnými albumami rockerov

Train – Christmas In Tahoe

Už je to nejaký čas, odkedy sa v reklame na Coca Colu objavila skladba Shake Up Christmas. Niektorí z vás však možno netušili, že je práve od tejto sanfranciskej rockovej zostavy a nie je coverom, ale originálom. Tento rok vzali štrnásť ďalších kolied, spravili ich covery, pridali svoju a urobili pekný album, ktorý vás roztancuje ak nie za triezva, tak aspoň po pár pohárikoch punču alebo vaječného likéru z vianočných trhov.

Šťastné a rockové s vianočnými albumami rockerov

Elvis Presley – Elvis Christmas Album

Kúzlu Vianoc podľahol aj Kráľ rock n’ rollu a v roku 1957 vydal album s niekoľkými koledami. Presnejšie s dvanástimi skladbami, ktoré vďaka jeho špecifickému hlasu dostali trochu iný nádych. Nakoľko v tej dobe ešte neboli také vymoženosti ako dnes, išlo o vinilovú nahrávku, neskôr o kazetu. Piesne boli rozdelené na polovicu, pričom každá strana platne a potom kazety obsahovala presne rovnaký počet skladieb ako druhá.

Šťastné a rockové s vianočnými albumami rockerov

Bob Dylan – Christmas In The Heart

Napriek tomu, že Bob Dylan nie je zrovna typickým prípadom rockera, ani trochu nie je na škodu zaradiť ho sem. Stále je to totiž pán spevák s veľkým S, ale aj s obrovským srdcom. Tento album vydal v roku 2006 a obsahuje pätnásť tradičných kolied. Zisky z predaja nahrávky poputovali namiesto Dylanovho vrecka na charitu, pretože ako sám tvrdil: Hlad je riešiteľný problém a my všetci musíme urobiť všetko, aby sme nakŕmili trpiacich.“

Šťastné a rockové s vianočnými albumami rockerov

Tublatanka – Poďme bratia do Betlehema

Aký by to bol vianočný výber bez domácich zástupcov? Tublatanka nesmie chýbať! Táto stálica na našej rockovej scéne má hneď dva albumy. Poďme bratia do Betlehema je starší z nich. Je z roku 1993 a obsahuje skladby ako Poďme bratia do Betlehema či Narodil sa Kristus Pán. Spracovanie nie práve v duchu tradícií sa však už pre všetkých našincov tradičným jednoznačne stalo.

Šťastné a rockové s vianočnými albumami rockerov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *