TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Malé deti a metaloví speváci používajú rovnakú hlasovú techniku

Aj vám sa už určite stalo, že ste sa museli pozastaviť nad tým, čo všetko sú ľudia ochotní skúmať. Hlavne americkí vedci. Koľkokrát sme už všetci počuli alebo čítali správu, ktorá začínala slovami: „Americkí vedci zistili, že…“ Ale tento raz prišli s niečím, čo by mohlo zaujať aj nás, nadšencov tvrdšej hudby.

 

Pán doktor Krysztof Izdebski z Pacific Voice And Speech Foundation bol hlavou výskumu, ktorý dospel k zaujímavému zisteniu. Metaloví vokalisti a malé deti inštinktívne chránia svoje hlasivky pri vydávaní veľmi hlasných zvukov, hlukov a výkrikov. Keď totiž väčšina ľudí kričí, ich hlasivky o seba udrú tak, že to často spôsobuje hypervaskularizáciu (nadmerné prekrvenie), ulceráciu (zvredovatenie), krvácanie alebo opuch hlasiviek. Tento jav sa ale neobjavuje u detí a vokalistov. „Metalová technika spevu je v úplnej podstate to, čo robia deti,“ hovorí Izdebski. „Malé deti vedia vydať všetky zvuky. Krik [scream], vrčanie [growl], inhalované zvuky, vysoký register, pískanie, nízky register. Od začiatku sa ich učíme. Máme ich a neskôr ich akosi stratíme. Heavymetalový growl je jeden z najagresívnejších zvukov, ale speváci ho dokážu vydať znova a znova.“ Snímky hrdla, ktoré pri štúdii urobili, jasne ukazujú, že growl sa tvorí v štruktúrach umiestnených nad štrbinou, ktorá je medzi hlasivkami. Takže hlasivky sa pootvoria a začnú vibrovať, no nedôjde k ich vzájomnému stretu. 

 

Dr. Izdebski sa navyše vyjadril, že výsledky jeho výskumu mu okrem iného dali aj nový pohľad na tento žáner a získal veľký rešpekt k metalovým spevákom. Veľa ľudí označuje metal ako ukričaný. Ale aj táto štúdia dokazuje, že nie každý je schopný vydať zo seba takýto zvuk tak, aby si fatálne nezničil hlasivky. „Nie je to iba o tom ísť na pódium a kričať, a robiť náhodné úkony. Oni musia skutočne komponovať,“ dodáva doktor a väčšina z nás s ním určite plne súhlasí. 


Použité zdroje:
teamrock.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *