TIP REDAKCIE: Hudobné nástroje, zvuková technika a príslušenstvo od TOP značiek

Boj so sebou samým, so závislosťami fyzickými i psychickými

Košická kapela Yearsbelow sa hlási o slovo so svojim druhým singlom a videoklipom s názvom „On The Run“. Táto skladba je ďalším náhľadom do pestrej tvorby kapely, ktorá je ovplyvnená či už rockom, popom, elektronikou, rapom alebo napokon punk-rockom.

Napriek nepriaznivým podmienkam, ktoré priniesol aktuálny stav vo svete, Yearsbelow dokázali zrealizovať svoju víziu. V priebehu roka 2020 dokončili ich prvú demo nahrávku obsahujúcu 6 skladieb, v štúdiu nahrali debutový singel, na ktorý následne natočili videoklip. V roku 2021 sa rozhodli s tempom nepoľaviť a rovno začali s nahrávaním EP. Druhým singlom z tohoto pripravovaného krátkeho albumu sa stala skladba s názvom „On The Run“, ktorej kapela v Máji natočila aj videoklip.

To všetko sa zdalo ešte pred rokom a pol takmer nemožné, ale podarilo sa. Od strachu z možnej nákazy Covidom-19, cez nahrávanie v štúdiu v rúškach až po éru krátkeho skúšania len do ôsmej hodiny večernej kvôli zákazu vychádzania – nič z toho kapelu neodradilo od svojich cieľov a neustále hľadala spôsoby aby tieto krízové časy využila produktívnym spôsobom, lebo ako hovorí spevák Peter Tešliar „každá kríza predstavuje zároveň aj príležitosť“.

Teraz nám Yearsbelow hrdo prezentujú svoj už druhý počin, ktorý uzrel svetlo sveta 20. Júna. Text skladby „On The Run“ opisuje boj človeka s jeho vlastným „ja“ pri prekonávaní rôznych problémov akými sú rôzne závislosti – či už fyzického alebo psychického charakteru. „Čelili sme krízovému obdobiu plného stresu a pre mnohých ľudí to mohol byť, a aj bol, špúštač rôznych problémov či už s alkoholom alebo drogami.“, spomína Peter. Podľa Yearsbelow je dôležité, aby sa o tejto častokrát nepríjemnej téme ľudia bavili otvorene. Aj preto text tejto skladby opisuje vnútorný hlas človeka, vyčítajúci sebe samému cestu, ktorou sa rozhodol vydať a spôsob, akým sa rozhodol nepriazni osudu čeliť.

Cieľom kapely bolo k tejto skladbe natočiť videoklip, ktorý odzrkadľuje situáciu, v ktorej sme sa všetci počas lockdownu ocitli. „Či už sa jedná o ponorku v domácnosti, hodiny strávené pri obrazovkách pri komunikácií s blízkymi cez internet alebo v mnohých prípadoch nútený pracovný Home Office, dotklo sa nás to všetkých a prišlo nám logické a autentické toto zvláštne obdobie znázorniť vo videoklipe“, hovorí gitarista Vlado.

„Odkomunikovať túto nie veľmi príjemnú tému je veľká výzva“, pokračuje bubeník Dan Urban. „Rozhodli sme sa to teda skúsiť uchopiť z opačného konca a v rámci nového videoklipu ju poňať trošku s nadhľadom a satirou – spôsobom, ktorý nám je veľmi blízky.“

Skladbu „On The Run“ Yearsbelow nahrali v košickom štúdiu The Parentals studio, ktoré ma pod palcom Miro Felber z The Parentals. V tomto prípade ako aj v prípade predošlého singlu „The Origin“ sa Miro postaral aj o nahrávanie, produkciu a mix vokálov, pričom mix nástrojov a mastering mal pod palcom Ján Terpák. „S Mirom a najmä s Jankom sa poznáme viac než dekádu a teda veľmi dobre vedia, čo chceme docieliť. Dokážu nás nasmerovať tým správnym spôsobom aby sa naše idey pretavili vo finálny produkt, ktorý už môžete počuť“ hovorí gitarista Vladimír Heredia.

S nápadom a scenárom pre videoklip prišla kapela sama a o kameru sa postarali Peter Rákoci (24 Cinema Pictures) a Dominika Kentošová (domi.kentos).

Plány na zvyšok roka 2021

Ešte v Juni 2021 sa Yearsbelow chystajú vydať svoje debutové EP, na ktorom sa budú nachádzať už spomínané single „The Origin“ a „On The Run“. Kapela kontinuálne pokračuje v tvorbe novej hudby a už teraz má v šuflíku niekoľko noviniek, pokračuje spevák Peter Tešliar „Máme rozrobených niekoľko nápadov, ktoré sa niečim líšia od súčasnej tvorby ale stále je počuť, že sme to my. Je to melodické no je to o niečo rytmickejšie a tanečnejšie. Nebojíme sa experimentovať a vychádzať z našej komfortnej zóny.“ Samozrejme, súčasné uvoľňovanie opatrení kapele otvára možnosti sebaprezentácie vo forme koncertov. Na to sa Yearsbelow veľmi tešia. „Pravidelne hrávame a skúšame a nevieme sa dočkať až sa o našu hudbu budeme môcť podeliť aj s ľudmi priamo, na koncerte“, uzatvára bubeník Dan Urban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *