Tretia adventná nedeľa a ďalších 5 sviatočných štandardov

Tretia adventná nedeľa sa nazýva aj nedeľou radosti alebo Nedeľa Gaudete, či strieborná nedeľa. Avšak dnes, v tento sviatočný čas, nechceme otravovať citáciami z liturgického kalendára, ale radšej si pripomeňme ďalších päť sviatočných štandardov, ktoré evokujú a podfarbujú čaro krásnych zimných sviatkov vrcholiacimi Vianocami. Čo sú vlastne vianočné štandardy? Ale otázka by mala skôr znieť, prečo práve štandardy? Je v skutočnosti veľa interpretov, ktorí sa obracajú späť do minulosti, k tej veľkej hromade rôznych štýlov populárnej hudby s rôznymi podtónmi, či už jazzu, country, tradičných ľudoviek a v neposlednom rade aj klasickej hudby. Reflexie na minulosť sa dajú vysledovať už v počiatkoch hudby. Aj dnes umelci mladší, aj tí starší, interpretujú hity dôb minulých, alebo vytvárajú rôzne autorské podobenstvá klasických štandardov, ktoré nenudia tínedžerov a neurazia dôchodcov. Proste ľúbivý mainstream v háve rok čo rok sa opakujúcej sezónnej retrovlny.

Tip redakcie: Nová aj rokmi preverená hudba rôznych žánrov a pesničky a rozprávky pre deti na CD, DVD a Blu-ray.

10.  Jingle Bells – jedna z najčastejšie spievaných vianočných skladieb vznikla ešte na jeseň roku 1850 vďaka pánovi Jamesovi Pierpontovi, ktorý ju pod názvom One Horse Open Sleigh vlastne napísal pre oslavu Dňa vďakyvzdania a spieval ju zbor. V roku 1889 túto kompozíciu ako prvú vianočnú skladbu zaznamenali na Edisonovom fonografe. A ako prvú ju vysielali z vesmíru, keď posádka lode Gemini 6 ohlásila, že vidí nejaký objekt nad severným pólom s pilotom v červenom obleku a následne spustili s harmonikou a zvončekmi Jingle Bells. Je prekvapujúce, že túto skladbu, samozrejme, okrem mnohých iných, naspievali aj punkoví smradi Sex Pistols.

9.  Have Yourself a Merry Little Christmas – táto skladba po prvýkrát zaznela vo filmovom muzikáli „Meet Me in St. Louis“ z produkcie MGM v roku 1944. Spievala ju tam Judy Garland a vznikla zo spolupráce skladateľa Ralpha Blanyho a textára Hugh Martina, ktorý viackrát text prepísal, lebo sa zdal príliš depresívny. Skladba sa stala obľúbenou medzi americkými vojakmi v Druhej svetovej vojne. Neskôr ju naspieval aj Frank Sinatra, ale s alternatívnym textom, lebo pôvodný text vyznieval až príliš skľučujúco. Túto, dnes už klasickú skladbu naspievala aj Ella Fitzgerald i Barbra Streisand a v súčasnosti ju dnešná generácia môže počuť vo verzii Colbie Caillat. Rockerov zrejme poteší zaujímavá verzia od britských Coldplay.

8.  The Christmas Song – s podtitulom Chestnuts Roasting on an Open Fire ju v júli roku 1944 napísal spevák, aranžér a skladateľ v jednej osobe Mel Tormé a textár Bob Wells. Skladba bola napísaná behom štyridsiatich minút počas horúceho leta na základe štyroch riadkov, ktoré Tormé uvidel pohodené na Wellsovom klavíri. Ako prvý skladbu nahral fenomenálny Nat King Cole v roku 1946 a sám Mel sa k nej dostal až v roku 1954 a konečne ju naspieval. V dnešnej dobe túto skladbu naspievalo naozaj množstvo umelcov rôznych žánrov, a tak nikoho neprekvapí, že sa táto skladba objavila na vianočných albumoch Christiny Aguilery, Tonyho Bennetta, Les Paula či Boba Dylana.

7.  We Three Kings of Orient Are – známa aj ako The Quest of the Magi. Text aj hudbu tejto tradičnej koledy napísal v roku 1857 Reverend John Henry Hopkins jr., ktorý bol diakonom episkopálnej cirkvi vo Willamsporte a túto skladbu venoval študentom Všeobecného teologického seminára v New Yorku. Je to prvá koleda pochádzajúca zo Spojených štátov, ktorá dosiahla celosvetovú popularitu. Skladba sa odvtedy objavila na množstve vianočných albumov takých hviezd ako Tori Amos, Patti Smith alebo Blackmore’s Night. Samozrejme, headbangerov poteší verzia Roba Halforda a dva verše tejto koledy sa objavili aj na Christmas Medley od powermetalistov Theocracy.

6.  This Christmas – toto je jeden z tých novších vianočných štandardov a má ho na svedomí R&B spevák a skladateľ Donny Hathaway spolu s Nadine McKinnor. Skladba vyšla v roku 1970 cez Atco Records ako singel a v špeciálnom vianočnom rebríčku Singles Chart Billboard skončil na jedenástom mieste. Stalo sa tak 23. decembra 1972. Odvtedy je táto skladba často prespievaná hlavne jazzovými a soulovými interpretmi. Je to významný príspevok afroamerickej popkultúry do sveta vianočnej hudby. Rockových fanúšikov bude hlavne zaujímať verzia od Chicago, ktorí ju umiestnili na svoj vianočný album z roku 2003 What’s It Gonna Be, Santa?.

Ďalšie vianočné skladby

Napíšte komentár

Napíšte hľadané slovo / slová a stlačte ENTER