Prvá adventná nedeľa a 5 sviatočných štandardov

Je prvá adventná nedeľa a ulice našich miest a dedín začínajú byť naplnené sviatočnou atmosférou. Od všadiaľ znejú známe, ale i menej známe skladbičky, ktoré evokujú a podfarbujú čaro krásnych zimných sviatkov pred vrcholiacimi Vianocami. Čo sú vlastne vianočné štandardy? Ale otázka by mala skôr znieť, prečo práve štandardy? Je v skutočnosti veľa interpretov, ktorí sa obracajú späť do minulosti, k tej veľkej hromade rôznych štýlov populárnej hudby s rôznymi podtónmi, či už jazzu, country, tradičných ľudoviek a v neposlednom rade aj klasickej hudby. Reflexie na minulosť sa dajú vysledovať už z počiatkov hudby. Aj dnes umelci, mladší aj tí starší, interpretujú hity dôb minulých, alebo vytvárajú rôzne autorské podobenstvá klasických štandardov, ktoré nenudia tínedžerov a neurazia dôchodcov. Proste ľúbivý mainstream v háve rok čo rok sa opakujúcej sezónnej retrovlny. A tu je prvých päť skladieb vyselektovaných vianočných štandardov a ich kratučká história. Každú adventnú nedeľu prinesieme ďalšie kompozície zo zlatého fondu celosvetovej sviatočnej hudby.

Tip na darček pre neho: Naozaj odolné pánske peňaženky na bežné nosenie aj šport

20.    It’s The Most Wonderful Time Of The Year – pre popového speváka Andy Williamsa ju napísala dvojica Edward Pola a George Wyle v roku 1963. Je oslavou sviatočných aktivít ako rodinné stretnutia a obnovenie viktoriánskej vianočnej tradície rozprávať si strašidelné príbehy ako Dickensovu Vianočnú koledu. George Wyle sa prejavil ako dokonalý vokálny architekt a aj preto skladba do dnešných dní prežila a podľa plátku Billboard patrí medzi „10 najlepších vianočných skladieb“. Okrem Williamsa ju prespieval aj Johnny Mathis, Harry Connick jr. či Garth Brooks. Pekná verzia je aj od Kylie Minogue z roku 2015.

19.   It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas – túto vianočnú skladbu napísala v roku 1951 Meredith Willson podľa legendy v mestečku Yarmoth v Novom Škótsku v jeho Grand Hoteli, ktorý sa spolu aj s Frost Parkom pred hotelom spomína v texte. Pôvodne skladba niesla názov It’s Beginning to Look Like Christmas. Skladba bola nahratá mnohými umelcami, ale najznámejšie sú dve, a to od Perry Como and The Fontane Sisters a hlavne verzia od Binga Crosbyho, ktorá vyšla 1.októbra 1951. Modernejšiu verziu predstavil v roku 2012 kanadský spevák Michael Bublé.

18.   Santa Baby – v auguste roku 1953 bola oslovená dvojica autorov Philip Springer a Joan Javits, aby napísali vianočnú skladbičku pre speváčku Earthu Kitt. Springer mal nahodenú základnú kostru skladby behom desiatich minút a skladba vyšla ešte toho roku v októbri. Kontroverzný text však viedol k dočasnému zákazu hlavne v južných častiach Spojených štátov. Skladba si za svoju existenciu prežila množstvo paródií, ale aj skvelých verzií v podaní takých umelcov ako Madonna, Kylie Minogue, Michael Bublé, Taylor Swift či Robbie Williams.

17.  O Tannenbaum – je nemecká vianočná koleda vyvinutá zo staršej ľudovky Es lebe hoch der Zimmermannsgeselle zo 16. storočia a súčasný text, inšpirovaný staršou sliezskou skladbou od Melchiora Francka, napísaný v roku 1824 lipským organistom, pedagógom a skladateľom Ernst Anschützom vôbec neodkazuje na vianočný stromček, ale na vždy zelenú jedľu ako na symbol stálosti a vernosti. Až následne sa vyvinul zvyk vianočného stromčeka a skladba sa začala vnímať ako vianočná koleda. Pôvodný nemecký text je často nahradený anglickým prekladom a koledu naspievali mnohí umelci ako jazzová Aretha Franklin, metalová kráľovná Tarja, glamrockoví Smokie či operný tenor Andrea Bocelli.

16.  Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! – v texte tejto skladby sa nezmieňuje žiadny sviatok, ale i tak vďaka svojej zimnej téme sa začala považovať za vianočnú pieseň. O jej vznik sa postarali textár Sammy Cahn a skladateľ Jule Styne v júli 1945, keď si počas horúčav v kalifornskom Hollywoode predstavovali chladnejšie podmienky. Prvýkrát ju pre RCA Victor nahral v roku 1945 Vaughn Monroe a okamžite sa stala hitom a vo februári 1946 skončila na čele rebríčka Billboard Best Sellers. Skladbu celosvetovo preslávil Dean Martin v roku 1959 na svojom albume A Winter Romance. V roku 2012 ju famózne urobil Rod Stewart na doske Merry Christmas, Baby.

Ďalšie vianočné skladby

Napíšte komentár

Napíšte hľadané slovo / slová a stlačte ENTER