Posledná adventná nedeľa a posledných päť sviatočných štandardov

Názov obdobia pred vianočnými sviatkami pochádza z latinského slova ‘adventus‘, a znamená príchod Spasiteľa na svet. Sláviť sa začalo približne od 4. storočia. Adventné obdobie sa však ako príprava na vianočné sviatky ustálila až od 11. storočia do podoby, v akej ju poznáme dnes – na posledné štyri týždne pred Štedrým dňom. A máme to tu. Zapálime si štvrtú sviečku na adventnom venci, ktorá znamená „lásku“ a prežime poslednú nedeľu, niekedy nazývanú aj zlatá aj s poslednými sviatočnými skladbami, ktoré evokujú a podfarbujú čaro krásnych zimných sviatkov vrcholiacimi Vianocami. Čo sú vlastne vianočné štandardy? Ale otázka by mala skôr znieť, prečo práve štandardy? Je v skutočnosti veľa interpretov, ktorí sa obracajú späť do minulosti, k tej veľkej hromade rôznych štýlov populárnej hudby s rôznymi podtónmi či už jazzu, country, tradičných ľudoviek v neposlednom rade aj klasickej hudby. Reflexie na minulosť sa dajú vysledovať už z počiatkov hudby. Aj dnes umelci mladší, a aj tí starší, interpretujú hity dôb minulých, alebo vytvárajú rôzne autorské podobenstvá klasických štandardov, ktoré nenudia tínedžerov a neurazia dôchodcov. Proste ľúbivý mainstream v háve rok čo rok sa opakujúcej sezónnej retrovlny.

Tip redakcie: Zábava pre dospelých, vzrušujúce prádlo a hračky, ktoré spestria váš intímny život

5.  Blue Christmas – je vianočná skladba, ktorú napísali Billy Hayes a Jay W. Johnson niekedy v štyridsiatych rokov a jej príbeh nenaplnenej lásky v priebehu zimných prázdnin a sviatkov je preferovaná hlavne v komunite country & western music. Ako prvý ju nahral Doye O’Dell v roku 1948, ale až Elvis Presley svojou rock´n´rollovou verziou z roku 1957 ju uviedol do širšieho celosvetového povedomia. V šesťdesiatych rokoch ju preslávili Beach Boys a neskôr ju nahrali Shakin Stevens, indiefolkoví Bright Eyes, oriešková popová princezná Sheryl Crow, ale aj rocker Billy Idol.

4.  Carol of the Bells – je koleda pochádzajúca z pera ukrajinského skladateľa Mykolu Leontovyča, ktorú upravil a anglickým textom opatril americký skladateľ ukrajinského pôvodu Peter J. Wilhousky. Aj keď vznikla v roku 1904, až o dvanásť rokov neskôr mala svoju premiéru v podaní študentského zboru Kyjevskej univerzity. Pôvodne vychádza z ukrajinského ľudového novoročného chorálu „Щедрик“, ktorý sa spieval v noci 13. januára, teda na Nový rok podľa juliánskeho kalendára. Z rockovej úpravy je asi najznámejšia v podaní Trans-Siberian Orchestra. Dream Theater tému tejto skladby zvykli citovať v úvode koncertnej verzie vlastnej skladby The Killing Hand.

3.  Winter Wonderland – ďalšia z tých legendárnych vianočných skladieb, ktorá patrí do zlatého fondu sviatočných štandardov. Napísal ju Felix Bernard na text Dicka Smitha, ktorý bol inšpirovaný pohľadom na honesdaleský Central Park pokrytý snehom. Smith tento text napísal v sanatóriu, keď sa liečil z tuberkulózy. Skladba vznikla v roku 1934 a doteraz ju nahralo viac ako stopäťdesiat umelcov včítane takých legendárnych mien ako Annie Lennox, Billy Idol, Bob Dylan, Elvis Presley, Ringo Starr či Steve Lukather.

2.  White Christmas – jedna z najlepších vianočných skladieb pochádza z tvorby Irvinga Berlina. Podľa Guinessovej knihy rekordov verzia v podaní Binga Crosbyho je najpredávanejším singlom všetkých čias. Existuje niekoľko príbehov, ako vlastne táto skladba vznikla a pravdepodobne ju Irving napísal jednej teplej noci, pri bazéne v roku 1940 v kalifornskom Banningu. Nahrali ju aj také rôznorodé hviezdy ako Elvis Presley, Bob Marley, Chicago, Twisted Sister, ale aj Lady GaGa.

1.  Silent Night – bez tejto klasickej skladby si nikto z nás Vianoce predstaviť ani nevie. Vznikla roku 1818 v rakúskom Oberdorfe, kde nemecký text farára Josepha Mohra zhudobnený riaditeľom školy Franzom Xaverom Gruberom. V roku 1859 biskup episkopálnej diecézy na Floride John Freeman jr. publikoval anglický text, ktorý je známy dodnes. Dodnes ju oficiálne prespievalo viac ako tristo interpretov a to v aj iných jazykoch. Enya v írštine alebo Bocelli v taliančine a u nás napríklad Misha alebo Peter Dvorský. Jedna z najlepších verzií je od Mahalie Jackson alebo od kráľa rock´n´rollu Elvisa Presleyho.

Dosť bolo sviatočnej nálady a na Silvestrovskú noc si pripravte to, čo máte najradšej a dobre sa zabavte s priateľmi a rodinou. Takže príjemné prežitie vianočných sviatkov a všetko dobré v tom nadchádzajúcom roku. Mám však obavu, že budúci rok sa bude niesť v duchu pokriveného želania: “Merry Crisis and Happy New Fear!“

Ďalšie adventné skladby

Napíšte komentár

Napíšte hľadané slovo / slová a stlačte ENTER