Back in Black alebo hudba v zajatí čiernej

Čierna – farba smútku, smrti, tajomna či temnoty, farba rockerov, rebelov a metalistov. Mnoho hudobníkov sa vo svojej tvorbe odkazuje práve na ňu a preto sme sa pozreli na 10 známych „čiernych“ hitov.

Tip redakcie: Zábava pre dospelých, vzrušujúce prádlo a hračky, ktoré spestria váš intímny život

1. Deep Purple – Black Night

Aj keď členovia kapely viac inklinujú k farbe purpurovej, ako je zrejmé z názvu, v ich repertoári nechýba ani čierna. Skladba Black Night sa datuje do roku 1970 a vraj bola inšpirovaná basovou linkou Rickyho Nelsona v nahrávke Summertime. Black Night je dodnes hitovkou a po svete koluje mnoho jej coverov.

2. Uriah Heep – Lady in Black

Zatiaľ čo niekto ospevuje čiernu noc, iní svoju poklonu vzdali žene v čiernom. Lady in Black patrí k najznámejším songom britskej rockovej skupiny Uriah Heep a jej autorom je klávesák Ken Hensley. Fanúšikmi i kritikmi bola vychválená vďaka veľkej dávke poetickosti, ktorá je pre Hensleyho príznačná.

3. Carlos Santana – Black Magic Woman

Pri ženách ešte zostaneme. Aj keď tvorcom tejto skladby nie je slávny Carlos, ale Fleetwood Mac, práve on ju v roku 1970 preslávil po celom svete. Black Magic Woman dodnes patrí k Santanovým najväčším hitom a mnohí ju dokonca považujú za základný pilier jeho tvorby.

4. The Rolling Stones – Paint It, Black

Ak túžite všetko okolo seba ponatierať na čierno, máte rovnaké chúťky ako The Rolling Stones. V roku 1966 skladbu „namaľovali“ Mick Jagger a Keith Richards a pôvodne jej názov neobsahoval čiarku, tú neskôr pridala nahrávacia spoločnosť. V roku 2004 bola Paint It, Black zaradená do zoznamu 500 najlepších songov všetkých čias zostaveného časopisom Rolling Stone.

5. Led Zeppelin – Black Dog

Skladba vznikla počas nahrávania štvrtého albumu kapely v roku 1971, keď sa okolo štúdia motal čierny labrador. Hlavnú linku napísal basgitarista John Paul Jones a už niekoľko desaťročí patrí k najobľúbenejším skladbám fanúšikov. Podobne ako Paint It, Black, aj Black Dog je v zozname 500 najlepších songov všetkých čias.

6. Kiss – Black Diamond

Pieseň sa objavila na prvom albume pomaľovaných rockerov a pochádza z autorského pera Paula Stanleyho. Hlavný vokál patrí Petrovi Crissovi a riff zasa Ace Frehleymu. Kiss svoj „Čierny Diamant“ veľmi radi hrajú, už tradične na záver veľkolepej show plnej poskakovania, vypľúvania krvi a pyrotechniky.

7. Metallica – Blackened

Blackened hovorí o konci sveta, o smrti pre našu matku Zem a je to typická temná skladba. Na svet prišla spolu s albumom ’…And Justice for All’ v roku 1988 a širokou verejnosťou je považovaná za jednu z najlepších hudobných počinov kapely. Nebudeme pre to o nej veľa hovoriť, vychutnajte si ju.

(Nezabudnite hlasovať za najlepší album od skupiny Metallica)

8. Metallica – Fade to Black

Metallice sa ešte chvíľku povenujeme. Fade to Black bola prvá pomalšia skladba, s ktorou metalisti prišli a ktorá má svoje veľké hudobné kvality. V dobe jej vydania to však nie všetci fanúšikovia počuli a mnoho z nich skladbu prijímali cez zaťaté zuby – mali pocit, ako by Metallica „zmäkla“ a dokonca sa obávali, že ich idoly stratili svoju tvrdú tvár.

9. Exodus – Blacklist

Thrash metalisti z Kalifornie vydali v roku 2004 album ’Tempo of the Damned’ a s ním aj predposlednú skladbu z nášho zoznamu. Blacklist trvá viac ako 6 minút a v skratke môžeme povedať, že je o pomste. Ak niekoho veľmi nahneváte, najlepšie urobíte, ak budete rýchlo a ďaleko utekať, pretože dotyčný si vás zrejme poznačil na svoju čiernu listinu.

10. Soilwork – Black Star Deceiver

V roku 2002 bol hudobný svet obohatený o ďalší song venujúci sa čiernej farbe. Švédsky melodický death metal v podobe skupiny Soilwork priniesol svoj štvrtý štúdiový album ’Natural Born Chaos’, z ktorého je spomínaná Black Star Deceiver. „Nářez“ je to poriadny.

Mnohé skupiny sú čiernou také očarené, že sa podľa nej dokonca pomenovali. Z tých známejších spomenieme Black Sabbath, Black Label Society, Black Rebel Motorcycle Club, The Black Crowes, The Black Dahlia a mnoho ďalších.

Čiernu farbu najviac priraďujeme k rockerom, metalistom a iným „temnotárom“ azda od nepamäti, a vo veľa prípadoch tvorí časť titulu skladby. Samozrejme, čierna je obľúbená v akomkoľvek hudobnom žánri. Ak nám pošlete svoje návrhy, s radosťou pripravíme pokračovanie.

Napíšte komentár

Napíšte hľadané slovo / slová a stlačte ENTER