10 najpodivnejších úmrtí v histórii rocku

Nie je žiadnym prekvapením, keď rockové hviezdy umrú v dôsledku niektorej zo svojich nerestí. Alkohol a drogy, to už je trochu obohraná pesnička. Dnes bude reč o trochu netradičných rockerských úmrtiach, ktoré sa v histórii rocku odohrali.

Tip redakcie: Nová aj rokmi preverená hudba rôznych žánrov a pesničky a rozprávky pre deti na CD, DVD a Blu-ray.

Od udusenia čerešňou až po nechcenú samovraždu – toto je výber tých najkurióznejších skonaní rockových stars.

1. Smrť elektrickým prúdom

Les Harvey bol gitarista skupiny Stone The Crows, ktorá sa preslávila v 70. rokoch štýlom blues-rock a mala potenciál stať sa jednou z najpopulárnejších skupín Británie. K tomu však nikdy nedošlo. 27-ročného gitaristu Harveyho totiž priamo na pódiu popravil elektrický prúd. Zomrel pred zrakmi 1 000 fanúšikov. Vraj sa tak stalo na základe zle uzemneného mikrofónu. Kapela sa krátko nato rozpadla.

2. Udusený čerešňou

Steve Peregrin Took, rodený Stephen Ross Porter, prevzal svoj nick z Hobbita od R. J. Tolkiena. Spolu s Marcom Bolanom utvorili inštrumentálne duo Tyrannosaurus Rex.

V roku 1980 sa Steve udusil koktejlovou čerešničkou. Deň predtým požil aj so svojou priateľkou drogy a halucinogénne látky, no tie podľa doktorov nemali s jeho úmrtím nič spoločné. Zrejme teda tohto drsňáka skutočne dostala čerešňa.

3. Pád zo schodov

Sandy Denny bola majiteľkou jedného z najčistejších hlasov svojej generácie. Ako jediná sa objavila ako hosť na albume skupiny Led Zeppelin. 21. apríla 1978 však tragicky zomrela. Bolo to niekoľko týždňov potom, čo sa na jednom koncerte po páde zo schodov udrela do hlavy.

4. Nechcené zastrelenie

Terry Kath, zakladajúci člen a hlavný gitarista skupiny Chicago, mal od nepamäti problémy s alkoholom a drogami. Zomrel potom, čo sa na jednej párty hral s revolverom. Prikladal si ho k hlave tak dlho, pokiaľ omylom nestlačil spúšť. Na mieste zomrel.

5. Smutný koniec jednej párty

Wells Kelly bol fanúšikom známy hlavne ako bubeník z pop rockovej skupiny Orleans. Tá nahrala hity ako Dance With Me a Still The One. V Orleans pôsobil v rokoch 1973 – 1976 a potom sa presunul k hraniu na klávesy.

V roku 1978 sa k skupine ešte na jeden rok vrátil a následne ju znova opustil. Zomrel v roku 1984, keď so svojou skupinou Meat Loaf pil. Skolaboval a skonal pred svojím apartmánom v Londýne. Príčina smrti bola údajne asfyxia, teda nedostatku vzduchu. Nech je to ako chce, Wells Kelly už si, bohužiaľ, s nikým nezatancuje.

6. Zabitá šunkou

Cass Elliot pôsobila ako speváčka The Mammas & The Papas. Keď sa skupina rozpadla, vydala sa na sólovú dráhu. Jedným z jej najslávnejších hitov bola pesnička „Make Your Own Kind of Music“.

Elliot zomrela v spánku v roku 1974. Mnoho rokov sa hovorilo, že sa udusila šunkovým sendvičom, napriek tomu, že pitva jasne preukázala, že presnou príčinou smrti bol infarkt. Cass bola totiž známa nielen spevom, ale aj svojou obezitou. A tomu asi šunkový sendvič príliš nepomohol.

7. A zase ten prúd

Claude Francois, známy najmä vytvorením skladby „Comme D’Habitude,“ alebo originálnej verzie piesne „My Way“, bol brilantný francúzsky pesničkár. Tak brilantný však nebol jeho nápad vymeniť žiarovku, pri čom stál vo vani s vodou po kolená. Zomrel po zásahu elektrickým prúdom.

8. Udusený vlastnými zvratkami

Meno John Bonham pozná snáď každý fanúšik Led Zeppelin. Bubeník vypil 16 poldecákov vodky, zjedol šunkový sendvič (čo s ním všetci majú?!), potom sa ešte poriadne napil a išiel do postele. Že to asi nebol úplne najlepší nápad, mu došlo až vtedy, keď sa začal dusiť vlastnými zvratkami a v následku toho zomrel. V porovnaní s týmto vyzerá aj Jimi Hendrix ako slaboch.

9. Náraz lietadla

Randy Rhoads, gitarista slávneho Ozzy Osbourna, si nevybral práve najlepší spôsob prepravy na Ozzyho turné. Spolu s ďalšími niekoľkými ľuďmi letel totiž ponad Ozzyho tourbus. Bohužiaľ, leteli dosť nízko a narazili do vrchu autobusu. Randy bol na mieste mŕtvy.

10. Nehoda autobusu

Cliff Burton je dodnes považovaný za jedného z najlepších basgitaristov všetkých čias. Na tento nástroj hral v skupine Metallica, s ktorou bol v roku 1986 na európskom turné. Ich autobus sa jedného dňa dostal do šmyku, Cliff z neho vypadol a autobus sa naňho zvalil, následkom čoho zomrel. V roku 2009 bol Cliff Burton uvedený do Rokenrolovej siene slávy.

Bizarné úmrtia sa nevyhýbajú ani iným hudobným žánrom, prípadne oblastiam kultúry a spoločenského života. Podeľte sa v komentároch o ďalšie smutné udalosti, ktoré poznáte.

Napíšte komentár

Napíšte hľadané slovo / slová a stlačte ENTER